Κρεμώδης μηλόπιτα με γιαούρτι, φυστικοβούτυρο και τραγανό crumble
- ANCS office Κωστακη Ελενη
- 5 Νοε
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Ένα φθινοπωρινό γλυκό που συνδυάζει τη γλύκα του μήλου με τη φυσική νοστιμιά της βρώμης.
Αν αγαπάς τα comfort γλυκά αλλά θέλεις να τα απολαμβάνεις χωρίς τύψεις, αυτή η κρεμώδης μηλόπιτα με γιαούρτι, φυστικοβούτυρο και τραγανό crumbleείναι ό,τι πρέπει. Με βάση από βρώμη και φυστικοβούτυρο, κρεμώδη στρώση γιαουρτιού και αρωματικά καραμελωμένα μήλα, είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την υφή, το άρωμα και τη θρέψη. Χωρίς βούτυρο, χωρίς μπισκότα ή επεξεργασμένα λιπαρά — μόνο απλά, φυσικά υλικά που “δουλεύουν” τέλεια μαζί.

Υλικά:
Για τα μήλα
4 μικρά μήλα (περίπου 500 γρ.)
1 κ.γ. κανέλα
¼ κ.γ. γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. νερό
1 κ.γ. υγρή βανίλια
1 γεμάτο κ.γ. φυστικοβούτυρο
65 γρ. μέλι
5 γρ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. νερό
Για τη βάση (αντί για μπισκότα)
150 γρ. νιφάδες βρώμης
70 γρ. φυστικοβούτυρο (μαλακό, χωρίς ζάχαρη ή φοινικέλαιο)
2 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
Για την κρέμα
500 γρ. γιαούρτι 2%
1 κ.σ. υγρή βανίλια
2 αυγά
15 γρ. κορν φλάουρ
110 γρ. μέλι
Για το crumble
50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
15 γρ. νιφάδες βρώμης
15 γρ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
35 γρ. φυστικοβούτυρο (λιωμένο ελαφρώς για να ενωθεί εύκολα)

Εκτέλεση
Για τα μήλα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με όλα τα υλικά εκτός από το κορν φλάουρ και τις 2 κ.σ. νερό.
Ζεσταίνουμε, σιγοβράζουμε 5’, έπειτα συνεχίζουμε χωρίς καπάκι για 10–15’, ανακατεύοντας.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό, το προσθέτουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα.
Για τη βάση
Ανακατεύουμε τη βρώμη, το φυστικοβούτυρο, το μέλι και την κανέλα μέχρι να ενωθούν.
Πιέζουμε το μείγμα στη φόρμα (με αποσπώμενο πάτο).
Ψήνουμε στους 180°C για 10–12’ μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει πριν προσθέσουμε την κρέμα.
Για την κρέμα
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ομοιογενή και τα απλώνουμε πάνω από τη βάση.
Για το crumble
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί “τρίμμα”.
Συναρμολόγηση & ψήσιμο
Απλώνουμε τα καραμελωμένα μήλα πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με το crumble.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 43–45’.
Αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν στο ψυγείο για 4–5 ώρες.
Tip
Αν θέλεις πιο “γλυκό” αποτέλεσμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο ακόμα μέλι (10–15 γρ.) στη γέμιση ή μερικά κομμάτια μαύρης σοκολάτας στο crumble πριν το ψήσιμο.
Μια μηλόπιτα που δεν θυμίζει “δίαιτα”, αλλά σπιτικό, ζεστό γλυκό με φυσικά υλικά.Η βρώμη και το φυστικοβούτυρο αντικαθιστούν τέλεια τα μπισκότα, ενώ το γιαούρτι προσθέτει δροσιά και πρωτεΐνη.Το αποτέλεσμα; Μια υγιεινή, ισορροπημένη απόλαυση που μπορείς να χαρείς κάθε μέρα, χωρίς ενοχές.






Σχόλια