top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • iconfinder_social_media_network_online_google_5000714

Τα Φρούτα και τα Λαχανικά του Καλοκαιριού. 🍌🍉🍒

  • Εικόνα συγγραφέα: eleni-ancs
    eleni-ancs
  • 29 Ιουν 2023
  • διαβάστηκε 3 λεπτά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικά στοιχεία μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, είτε καταναλώνονται ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα, είτε ως σνακ, καθώς προμηθεύουν τον οργανισμό μας με πολλές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Ένα τυπικό Μεσογειακό πλάνο διατροφής, περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, με κύριο στόχο την θωράκιση της υγείας μας.

φρούτα και λαχανικά

Αναμφισβήτητα, τα οφέλη τους στον οργανισμό μας είναι πολυάριθμα (ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, υγιές δέρμα και μαλλιά, χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων κ.α.). Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την θρεπτική τους αξία, όπως είναι η εποχικότητά τους. Πλέον έχουμε την δυνατότητα όλο τον χρόνο να βρίσκουμε όποιο φρούτο και λαχανικό μας αρέσει. Όταν όμως τα καταναλώνουμε στην εποχής τους, η γεύση και η διατροφική τους αξία είναι ανώτερη.


“Εκμεταλλευτείτε την χρωματική ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών για σπιτικές συνταγές γεμάτες αρώματα και θρέψη!


Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που προτιμάμε τους καλοκαιρινούς μήνες και να αναλύσουμε κάποια από αυτά:

Λαχανικά:

Ιούνιος: ντομάτα, αγγούρι, βλίτα, σπανάκι, ραδίκια, κολοκύθι, μελιτζάνες, μαϊντανός, πιπεριά, πατάτα, ραπανάκι, παντζάρι, κρεμμύδι, σκόρδο, φασολάκια, αρακάς, καλαμπόκι, καρότο, κουκιά, μαρούλι, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια, φινόκιο

Ιούλιος: ντομάτα, αγγούρι, άνηθος, αντίδια, καρότο, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, κολοκύθα, κρεμμύδι, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, πιπεριές, παντζάρια, πατάτες, ραπανάκι, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλα, σκόρδο, φασολάκια, ρόκα

Αύγουστος: ντομάτα, αγγούρι, άνηθος, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια, ρόκα

  • Αγγούρι: ιδανικό λαχανικό για τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και ενυδατώνει τον οργανισμού μας. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και συμβάλει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.

  • Κολοκυθάκι: είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο, τα οποία δρουν ευεργετικά στη λειτουργία της καρδιάς, των ματιών και του δέρματος. Επίσης περιέχει νερό και φυτικές ίνες, δύο συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας.

  • Ντομάτα: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, με κυριότερο το λυκοπένιο.

  • Φασολάκια φρέσκα: αποτελούν πηγή βιταμινών και μετάλλων. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και είναι πολύ καλή φυτικών ινών.

  • Σπαράγγι: είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών B, C , K καθώς και φυλλικού οξέως. Επίσης έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, αφού περιλαμβάνει πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.


Φρούτα:

Ιούνιος: βερίκοκο, βύσσινο, κεράσια, καρπούζι, νεκταρίνι, ροδάκινο, μούσμουλα, πεπόνι, αχλάδι, φράουλα, μπανάνα

Ιούλιος: μπανάνα, αχλάδι, βερίκοκο, βύσσινο, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, σύκα, σταφύλια, φράουλες, κεράσια, νεκταρίνι, δαμάσκηνα

Αύγουστος: αχλάδι, δαμάσκηνα, βύσσινο, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, σταφύλια, σύκα, μπανάνα, βατόμουρα, νεκταρίνια, κεράσια, φραγκόσυκα, μήλα, κυδώνια


  • Καρπούζι: είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρα είναι χαμηλή και αποτελείται από 92% νερό.

  • Νεκταρίνια: αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C και καλίου, συστατικά δηλαδή που ενισχύουν την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ.

  • Ροδάκινα: περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παρόλο που έχουν αρκετά γλυκιά γεύση, αποτελούν φρούτο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης μετά την κατανάλωσή τους.

  • Βανίλιες: Είναι καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην αύξηση της απορρόφησης σιδήρου στο σώμα, καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

  • Βερίκοκα: αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και βασικό σύμμαχο για την υγεία των ματιών. Συμβάλλουν στη υγεία του εντέρου, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.


Summer fruit plate

Συνοψίζοντας.. Το καλοκαίρι αποτελεί για τους περισσότερους την ωραιότερη εποχή του χρόνου και δεν είναι και παράξενο, αφού εκτός από τις ηλιόλουστες μέρες και τα μπάνια στην θάλασσα, υπάρχουν και τα πιο νόστιμα και μυρωδάτα φρούτα και λαχανικά!


 
 
 

Kommentare


bottom of page