Σχολικά σνακ με ποικιλία: Πώς να οργανώσετε σωστά πρωινό και δεκατιανό
- ANCS office Κωστακη Ελενη
- 23 Σεπ
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: 26 Σεπ
Κάθε γονιός ξέρει πόσο δύσκολο είναι να βρίσκει καθημερινά ιδέες για το σχολικό ταπεράκι. Θέλουμε κάτι θρεπτικό, εύκολο και, πάνω απ’ όλα, κάτι που δεν θα βαρεθεί το παιδί. Το κλειδί είναι οι έξυπνοι συνδυασμοί, ώστε να υπάρχει ποικιλία όχι μόνο μέσα στην εβδομάδα, αλλά και μέσα στην ίδια μέρα.
Πάρε χαρτί και μολύβι, για σημειώσεις!!!
Ιδέες για ποικιλία χωρίς κόπο
Μικρά σαντουιτσάκια σε διαφορετικές εκδοχές
Με ψωμί ολικής άλεσης ή τορτίγια ολικής άλεσης με τυρί-γαλοπούλα ή κοτόπουλο- ντομάτα και φυσικό χυμό πορτοκάλι
Με Τορτίγια ολικής άλεσης με επάλειψη από αβοκάντο, τυρί και ντομάτα
Με ψωμάκι brioche, επάλειψη από φυσικό τυρί κρέμα, ντοματίνια ή αγγουράκι και ροδέλα ελιά

Σνακ με φρούτα, αλλά αλλιώς
Overnight oats με γάλα, βρώμη, φρούτο εποχής, φυστικοβούτυρο, λίγο μέλι, σπόρους και κανέλα
Κρέπα βρώμης με φυστικοβούτυρο, φρούτο εποχής, διάφορους σπόρους, κανέλα και 1 ποτήρι γάλα
Γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα (με αποξηραμένα φρούτα, βρώμη, μέλι και διάφορους σπόρους)
Γλυκές αλλά ισορροπημένες επιλογές
Σπιτικό μάφιν βρώμης με φρούτα (μπανάνα, μύρτιλα κ.ο.κ).
Μπάρες δημητριακών (ιδανικά σπιτικές, για να ελέγχουμε τα υλικά).
Ένα μικρό κομμάτι κέικ καρότου ή μπανάνας.

Αλμυρά σνακ
Στικς από καρότο, αγγούρι, λίγα ντοματίνια, κριτσίνια ολικής άλεσης και αυγό βραστό ή φυσικό τυρί κρέμα ή τυράκι
Μίνι αραβικές πίτες με λίγο τυρί και ντομάτα.
Αυγό βραστό με ρυζογκοφρέτες και διάφορα κομμένα λαχανικά (αγγουράκι, καρότο, ντοματίνια)

👇🏼 Παρακάτω θα βρείτε πρακτικές και ισορροπημένες προτάσεις για πρωινό και δεκατιανό, που μπορείτε να εναλλάσσετε, ώστε να αποφεύγετε τις επαναλήψεις.
| Πρωινό | Δεκατιανό |
|---|---|---|
Δευτέρα | Γιαούρτι με σπιτική γκρανόλα (με αποξηραμένα φρούτα, βρώμη, μέλι και διάφορους σπόρους) | Τορτίγια ολικής άλεσης με επάλειψη από αβοκάντο, τυρί και ντομάτα |
Τρίτη | Κρέπα βρώμης με φυστικοβούτυρο, φρούτο εποχής, σπόρους, κανέλα και 1 ποτήρι γάλα | Στικς από καρότο, αγγούρι, λίγα ντοματίνια, κριτσίνια ολικής άλεσης και αυγό βραστό ή φυσικό τυρί κρέμα |
Τετάρτη | Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης ή τορτίγια ολικής άλεσης με τυρί-γαλοπούλα- ντομάτα και φυσικό χυμό πορτοκάλι
| Μπάρα δημητριακών σπιτική με βρώμη, μέλι και διάφορους σπόρους (λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο κ.ο.κ) |
Πέμπτη | Overnight oats με γάλα, βρώμη, φρούτο εποχής, φυστικοβούτυρο, λίγο μέλι, σπόρους και κανέλα | Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με επάλειψη από φυσικό τυρί κρέμα, ντοματίνια ή αγγουράκι και ροδέλα ελιά |
Παρασκευή | Scrambled eggs/αυγά βραστά/ αυγά poached με λίγα ντοματίνια, ψωμάκι ολικής άλεσης και φυσικό χυμό πορτοκάλι | Σπιτικά muffins ή κέικ με φρούτο εποχής |
Σχολικά σνακ με ποικιλία- tips και συμβουλές:
Αν το πρωινό έχει πιο «γλυκό χαρακτήρα», το δεκατιανό είναι αλμυρό.
Αν το πρωινό είναι αλμυρό, το δεκατιανό είναι φρουτένιο ή πιο γλυκό.
Προτιμούμε τρόφιμα με καλή πρωτεΐνη (τυρί, γαλοπούλα, αυγό, γιαούρτι, ξηροί καρποί).
Προσθέτουμε φρούτα ή λαχανικά για βιταμίνες και φυτικές ίνες.
Αποφεύγουμε την υπερβολική ζάχαρη, που κουράζει τα παιδιά στη διάρκεια της μέρας.
Έτσι το παιδί:
Δεν βαριέται, γιατί κάθε μέρα το ταπεράκι του είναι διαφορετικό.
Μαθαίνει να αναγνωρίζει τη σημασία της ποικιλίας στη διατροφή.
Το σνακ δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Με λίγη οργάνωση, φαντασία και σωστούς συνδυασμούς, το σχολικό ταπεράκι γίνεται πηγή ενέργειας και χαράς!







Σχόλια