top of page
  • eleni-ancs

Ψάρια: Ιδιότητες - οφέλη της κατανάλωσής τους και μια πεντανόστιμη συνταγή για να τα απολαύσουμε.

Έγινε ενημέρωση: 6 Απρ

Τα ψάρια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους 1-2 φορές την εβδομάδα οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών.


Ψαρια και οφελη

 Πάμε να δούμε περιληπτικά τα οφέλη της συχνής κατανάλωσής τους:

  • Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μειώνονται οι φλεγμονές, η αρτηριακή πίεση και αυξάνεται η καλή χοληστερόλη (HDL).

  • Οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν τακτικά ψάρια, φαίνεται να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένου και της νόσου Alzheimer’s.

  • Τα ψάρια ανήκουν στα τρόφιμα που ενισχύουν τον οργανισμό ενάντια στον καρκίνο.

  • Τα Ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια, αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης (ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση) και έτσι έχουν ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

  • Μέσω της μείωσης των φλεγμονών που αναφέραμε παραπάνω, ενισχύεται ο οργανισμός και μειώνεται η εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων (ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ο.κ).

* Προτιμάμε τα μικρά ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, αθερίνα, σαργό ή ακόμα και τσιπούρα καθώς είναι πιο ασφαλή για κατανάλωση. Τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και ορισμένα καρχαριοειδή είναι πιο επικίνδυνο να περιέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, νικέλιο, μόλυβδο κ.ά.) τα οποία δεν αφομοιώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και αποβάλλονται πολύ δύσκολα έως καθόλου.


ψάρι με αγκινάρες και χόρτα

Συνταγή για ψάρι στον φούρνο με αγκινάρες και άγρια χόρτα


Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 2 κιλά φιλέτο φρέσκου, κατά προτίμηση, ψαριού της αρεσκείας μας

  • 9-10 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στα 4

  • 1 κιλό ραδίκια ή άγρια χόρτα, χοντροκομμένα

  • 1 μάτσο μυρώνια

  • 1 μάτσο καυκαλήθρες

  • 1 μάτσο φρέσκος μάραθος

  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

  • Χυμό από 2 λεμόνια

  • 50-60 ml ελαιόλαδο

  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε και χοντροκόβουμε τα μυρωδικά.

  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και αχνίζουμε το κρεμμύδι με τις αγκινάρες και τα χόρτα για 3- 4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

  3. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το λεμόνι, 150 ml νερό, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.

  5. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο ταψί ή γάστρα και ανοίγουμε μια «λακκούβα» για να βάλουμε τις φέτες ψαριού. Περιχύνουμε το ψάρι με το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε.

  6. Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.

  7. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλάει η σάρκα του ψαριού από το κόκαλο.


ψάρι με χόρτα

πηγή: Γαστρονόμος

51 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page