top of page

Μύθος ή αλήθεια? Νηστεία και διάφορες παθήσεις

Η περίοδος της νηστείας αποτελεί έναν τρόπο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν ορθά τις νηστείες, έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες νόσους όπως ο καρκίνος, η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης κ.ο.κ.

Ωστόσο, κάποιες τροφές ενώ είναι νηστίσιμες, όταν καταναλωθούν σε υπέρμετρες ποσότητες, μπορούν να δράσουν αρνητικά στην υγεία ορισμένων ατόμων που ήδη πάσχουν από κάποια πάθηση.





Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε κάποιες από τις παθήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά την νηστεία.


  • Ουρικό οξύ:

Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που παράγεται από τον οργανισμό και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Η συσσώρευσή του στον οργανισμό, μια κατάσταση που ονομάζεται υπερουχιαιμία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως βλάβες και πόνο στις αρθρώσεις, ουρική αρθρίτιδα (τη λεγόμενη ποδάγρα) ή και νεφρικές βλάβες.



Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγουμε

Θαλασσινά (κυρίως στρείδια, γαρίδες, καλαμαράκια),

Όσπρια (κυρίως φακές και φασόλια),

Λαχανικά (κυρίως μανιτάρια, ντομάτα, αρακάς, αγκινάρες, σπαράγγια, σπανάκι)



  •   Διαβήτης:

Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη πολύ συχνά πέφτουν στην παγίδα της υπερκατανάλωσης, καθώς με το να περιορίζουν το κρέας από την διατροφή τους, αυξάνουν την πρόσληψη σε υδατάνθρακες και λίπη. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα βλέπουμε επιγραμματικά, τι θα πρέπει να προσέξουν τα άτομα αυτά έτσι ώστε να ρυθμίζουν αποτελεσματικά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.


Σακχαρώδης Διαβήτης
 Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μέσω σπόρων, φρούτων και λαχανικών
Ισομερισμός Υδατανθράκων μέσα στην μέρα (μικρά και συχνά γεύματα)
Συνδυασμός γευμάτων πάντα με πράσινα φυλλώδη λαχανικά (για βραδύτερη απορρόφηση υδατανθράκων)
Προσοχή σε φαγητά με αυξημένη περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο (λαδερά, κοκκινιστά, τηγανητά)


  • Χοληστερίνη:

Τα θαλασσινά κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για τα μεγάλα ποσά χοληστερόλης που περιέχουν και ότι γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα που πάσχουν από δυσλιπιδαιμίες. Ωστόσο, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση, καθώς από διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί φαίνεται ότι η κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει την χοληστερόλη του αίματος. Αυτό που την επηρεάζει είναι τα λιπαρά και μάλιστα τα κορεσμένα, όπου στα θαλασσινά βρίσκονται σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το κρέας. Επομένως αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε είναι ο τρόπος που μαγειρεύονται προσέχοντας την ποσότητα του ελαιόλαδου και του αλατιού που χρησιμοποιούμε.




 Κορεσμένα λίπη (gr)  

Ποσότητα (gr)

Στρείδι

3.2

100 g

Καλαμάρι

0.4

100 g

Αστακός

0.3

100 g

Χταπόδι

0.2

100 g

Καβούρι

0.2

100 g

Καραβίδες

0.16

100 g

Γαρίδες

0.1

100 g


Συμπερασματικά, η περίοδος της νηστείας έχει να προσφέρει πολλά στην υγεία μας, εάν και εφόσον γίνεται σωστά. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφών, τα θαλασσινά και τα υγιή λιπαρά, μπορούν να βελτιώσουν τους βιοχημικούς δείκτες ενός ατόμου. Ωστόσο, οι ήδη πάσχοντες από ορισμένα προβλήματα υγείας πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι η υπερβολή στην κατανάλωση κάποιων τροφών μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.


36 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page